Duminică, 27.05.2018, 20:22
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
Meniu site

Categoriile secţiunii
Obiecte generale [1]
Transmisiuni [24]
Infanterie [0]
Diverse [8]
Informatica [0]
În rusă [4]

Login form

Statistica

Total online: 2
Vizitatori: 1
Utilizatori: 1
Codru


Statistica Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru

Forum: 270/1890
Prezentări: 102
Fâşiere: 115
Articole: 37
Photo: 123

Acasă » Articole » Transmisiuni

Propagarea undelor radio.

Propagarea undelor radio.

 Cunoaştem unde scurte (US) şi ultrascurte (UUS).

US se folosesc pentru organizarea legăturilor radio în fonie şi telegraf la distanţe mari şi foarte mari prin unde reflectate de straturile de sus (F1, F2) a ionosferei.

      UUS sânt larg folosite practic în toate domeniile: radio, televiziune şi telefonie publice, ştiinţă, radiolocaţie, Internet, cosmos, etc. şi nu în ultimul rând în domeniul militar. Cu toate că raza de legătură între obiectele terestre este relativ mică, folosirea largă a UUS este legată de faptul, că în gama UUS numărul de frecvenţe cu un oricare ecart este mult mai mare, decât în gama US. Aceasta dă posibilitate de a lucra concomitent a unui număr mare de staţii (posturi) radio în aceeaşi zonă şi de a transmite semnale cu o bandă largă de frecvenţe (televiziune, radioreleu).

 

După principiul de propagare undele radio pot fi divizate:

     - unde spaţiale cosmice (UUS);

     - unde spaţiale indirecte (reflectate) (US);

     - unde directe (radioreleu, televiziunea) (UUS);

     - unde terestre (US şi UUS).

 

Undele spaţiale cosmice sânt formate în gama undelor ultrascurte, străpung toate straturile ionosferice şi se propagă în spaţiul cosmic. Sânt folosite pentru legătura cu obiectele cosmice (sateliţi, nave, retranslatoare, cercetări ştiinţifice).

 

         Sub unde spaţiale indirecte (reflectate) se înţelege undele scurte reflectate de straturile F1 sau F2. Pentru reflectarea US este necesar ca antena să emită sub un unghi oricare faţă de orizont. Cu cât acest unghi este mai mic cu atât este mai mare distanţa de legătură. În acelaşi rând, undele radiate sub unghiul 80º ÷ 90º nu se reflectă, duc o pierdere colosală în straturile de sus a ionosferei, o parte din ele trec în spaţiul comic.

                  

În legătură cu faptul, că stratul F1 (F2) este neomogen, densitatea lui variază, reflectarea undei va avea loc nu numai din partea de jos a stratului, dar şi din adâncimea lui, adică unda va fi reflectată sub diferiţi unghi, ce aduce la formarea unei zone de legătură sigură. Suprafaţa acestei zone depinde de asemenea de directivitatea antenei, care la rândul său depinde de tipul antenei. Dar se va forma şi o zonă, în care undele radio nu v-or pătrunde, numită zonă tăcere radio. Distanţa maximă de legătură printr-o reflectare poate atinge 3000 km.

Ţinând cont de faptul, că undele radio ajungând la sol v-or fi de asemenea reflectate, practic sub acelaşi unghi, legătura prin unde scurte este posibilă la distanţe foarte mari (prin două şi mai multe reflectări de la ionosferă) şi chiar poate ajunge la receptorul staţiei, înconjurând globul pământesc. 

Distanţa de propagare a US prin unde terestre nu depăşeşte 75 ÷ 100 km.

 

Undele directe sânt formate de antene direcţionale cu o diagramă pronunţată, care se găsesc la o înălţime mai mare decât lungimea undei, şi se propagă paralel suprafeţei terestre. Undele directe se folosesc în gama undelor ultrascurte pentru organizarea legăturii radioreleu, radiolocaţie, aviaţie, televiziune. Distanţa de propagare depinde de relief, înălţimea antenelor şi factorii meteorologici (ploaie, ninsoare, etc.). Difracţia lor este mică, de aceia este necesară vizibilitatea antenelor.

 

         Undele terestre sânt undele în formarea cărora participă suprafaţa terestră. Câmpul undelor terestre este „legat” de sol şi se răspândeşte pe suprafaţa lui. De aceia influenţa solului este colosală. Undele scurte mai puţin, undele ultrascurte mai mult pătrund în sol, unde are loc absorbirea lor, ce aduce la micşorarea distanţei de legătură. Cu cât solul este mai uscat, cu atât distanţa de legătură este mai mică. În acelaşi timp, distanţa de legătură pe UUS în mare ajunge la 300 km. Învelişul solului, vegetaţia, factorii meteorologici şi obiectivele din teren, de asemenea au o influenţă mare asupra legăturii prin unde terestre. Pe timp ploios are în atmosfera din apropierea solului se găsesc un număr mare de ioni şi electroni liberi, care micşorează distanţa de legătură.

         Ţinând cont de faptul, că relieful terenului, obiectivele din teren au o influenţă mare asupra propagării undelor terestre în gama UUS, pentru legătură se v-or folosi staţii în gama de jos a UUS şi anume undele metrice, frecvenţele 30 ÷ 60 Mhz. Într-adevăr, legătura prin staţiile în gama de 450 Mhz (Motorola GP-300) (λ = 67 cm) practic este imposibilă în pădure, iar a staţiilor în gama 150 Mhz (PRC-127) (λ = 2 m) este proastă, pe când în gama 60 Mhz (λ = 5 m) este destul de bună.

        

         Trebuie de menţionat că undele directe şi terestre pot ajunge la antena receptorului şi prin reflectare de la obiectivele şi înălţimile din teren. Acest fapt este larg răspândit în televiziune, când antena aparatului de recepţie este direcţionată nu spre antena postului de televiziune, dar spre un oricare obiectiv din teren. Reflectarea de la obiectivele din teren în majoritatea cazurilor micşorează raza de legătură în localităţi, dar şi poate fi folosită pentru asigurarea legăturii cu staţiile, antenele cărora nu se găsesc în zona de vizibilitate.

Categorie: Transmisiuni | Adăugat de: Codru (28.12.2012)
Vizualizări: 2049 | Comentarii: 2 | Rating: 5.0/2
Total comentarii : 2
1  
de apreciat articolul insa cu gramatica e jale.

0
2  
Ajutaţi-ne să redactăm. Carei problema?

Prenume *:
Email *:
Cod *:
Caută pe site

Mini-chat
 
200

Linkuri utile
 • Ministerul Apărării
 • Academia militară
 • Oastea Moldovei
 • Universitatea Tehnică a Moldovei
 • Russian Arms forum
 • Военное дело
 • Форум радиолюбителей
 • Сервер р/любителей России
 • 134 учебный полк связи

 • Copyright MyCorp © 2018
  Creatorul de site-uriuCoz