Sâmbătă, 26.05.2018, 18:17
Bine aţi venit Oaspete | RSS
 Pentru studenţii Catedrei militare
Principală Album foto Forum Profilul meuLogare
Meniu site

Categoriile secţiunii
Obiecte generale [1]
Transmisiuni [24]
Infanterie [0]
Diverse [8]
Informatica [0]
În rusă [4]

Login form

Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0Statistica Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru

Forum: 270/1888
Prezentări: 102
Fâşiere: 115
Articole: 37
Photo: 123

Acasă » Articole » Transmisiuni

Controlul radio.

Controlul radio.

În scopul descoperirii abaterilor de la disciplina radio şi pentru luarea măsurilor care să aducă la lichidarea unor asemenea abateri, precum şi pentru prevenirea comiterii lor, se organizează controlul radio la toate eşaloanele care folosesc mijloace radio pentru legătură.

Eficacitatea maximă a controlului radio se realizează când se iau imediat măsuri pentru înlăturarea abaterilor şi respectarea disciplinei radio. În acest scop, toate forţele şi mijloacele care execută controlul radio se subordonează nemijlocit comandantului trupelor de transmisiuni al eşalonului care a organizat acest control. În funcţie de forţele şi mijloacele la dispoziţie, controlul radio se poate organiza fie numai pentru direcţiile şi reţelele radio proprii, fie atât pentru acestea cît şi pentru cele ale eşaloanelor subordonate.

Misiunea de bază a controlului radio este depistarea cazurilor de încălcare a disciplinei radio. Totodată, controlul radio poate îndeplini următoarele misiuni:

- determinarea gradului de folosire a unei porţiuni de gamă de frecvenţe în vederea folosirii ei pentru legătura proprie;

- stabilirea caracterului bruiajului într-o anumită gamă sau frecvenţă;

- transmiterea semnalelor pe frecvenţele etalon, pentru etalonarea apara-turii care necesită o asemenea operaţiune.

Pentru comandantul trupelor de transmisiuni organizarea controlului este obligatorie, chiar dacă nu s-au primit dispoziţii în acest sens.

 Controlul radio se execută de către:

- staţia radio principa, asupra lucrului staţiilor din direcţia sau reţeaua radio;

- punctul de control radio înzestrat cu receptoare radio specializate, destinate special controlului radio. Aceste receptoare pot lucra independent în unităţile, în cadrul cărora funcţionează un număr mic de direcţii şi reţele radio.

Staţia radio principală execută permanent controlul atât în timpul în care este permis lucrul în emisie cât şi în perioadele de interdicţie radio. La nevoie, staţia principală poate primi sarcina de a executa controlul radio chiar şi în timpul în care în anumite direcţii nu se execută nici recepţie.

 

Receptoarele radio destinate special pentru control pot îndeplini următoarele misiuni:

- urmărirea neîntreruptă a anumitor frecvenţe şi indicative;

- urmărirea lucrului mai multor direcţii sau reţele radio, după un a anumit program;

- recepţia într-o anumită gamă de frecvenţe.

 Numărul şi tipul receptoarelor independente sau ale celor din compunerea unui grup de control radio depind de numărul direcţiilor şi reţelelor radio de controlat, precum şi de tipul staţiilor radio folosite în cadrul sistemului de transmisiuni.

Pentru controlul lucrului radio prin teleimprimare se asigură aparatura radio şi telegrafică corespunzătoare, lucrul în teleimprimare controlându-se pe bandă (coală). Pentru controlul lucrului în telegrafie auditivă şi în fonie este indicată folosirea magnetofoanelor.

Şeful staţiei principale raportează constatările pe linia respectării disciplinei radio şefului sau nemijlocit, iar şefii receptoarelor independente şi şefii grupurilor de control radio, comandantul trupelor de transmisiuni care a organizat controlul.

Urmărirea neîntreruptă a anumitor frecvenţe şi indicative se organizează., de regulă, pentru controlul anumitor direcţii sau reţele radio importante sau în care se execută un trafic radio mai intens şi când se dispune de un număr suficient de receptoare radio. Acest procedeu are avantajul că asigură:

- continuitatea controlului radio într-o direcţie sau reţea;

- rapiditate în determinarea abaterilor de la disciplina radio;

- oportunitatea măsurilor pentru înlăturarea abaterilor constante;

- controlul etalonării staţiilor radio folosite pentru legătură;

- verificarea modului în care intervin staţiile radio principale pentru respectarea disciplinei radio de către celelalte staţii radio din direcţia sau reţeaua radio respectivă;

- continuitatea controlului după trecerea pe frecvenţele de rezervă.

 

Controlul radio se organizează după program când numărul receptoarelor disponibile este mic, în raport cu nevoile controlului şi când trebuie controlate direcţii sau reţele radio în care lucrul se execută după un program dinainte stabilit.

Durata controlului în fiecare direcţie sau reţea radio se stabileşte în funcţie de importanţa acesteia, de intensitatea traficului radio şi de pregătirea   radiotelegrafiştilor (radiotelefoniştilor) care lucrează în direcţiile şi reţelele radio controlate.

Acest procedeu permite să se determine starea generală a pregătirii de specialitate a radiotelegrafiştilor (radiotelefoniştilor) în ceea ce priveşte respectarea disciplinei radio. La organizarea controlului radio după program se va avea în vedere că:

- determinarea apartenenţei staţiilor radio controlate este mai greoaie, dar poate fi uşurată prin folosirea combinată a controlului cu goniometrarea radio

- complexitatea executării controlului impune folosirea pentru o asemenea activitate a militarilor cu o temeinică pregătire de specialitate

Datorită acestor cerinţe, un astfel de procedeu este indicat să se folosească în special la eşaloanele operative.

Recepţia într-o anumită gamă de frecvenţe se organizează în scopul descoperirii staţiilor radio care nu respectă frecvenţele repartizate sau regimul de lucru stabilit.

Este indicat ca orice eşalon, care dispune de un grup de control, să planifice executarea controlului radio, în limita posibilităţilor, atât în direcţiile şi reţele radio proprii, cât şi în cele ale subordonaţilor, chiar dacă şi la eşaloanele subordonate este organizat controlul radio prin unul din procedeele arătate.

Pentru controlul radio executat cu receptoare destinate special se întocmeşte un plan de control, în care trebuie să se prevadă procedeul folosit de fiecare receptor, caracteristicile de lucru radio şi alte date necesare efectuării controlului. Fiecărui receptor i se dau un extras – dintr-un asemenea plan – toate datele care asigură desfăşurarea normală a lucrului.

Pentru respectarea disciplinei radio, un rol important îl are eficacitatea controlului radio. Aceasta se realizează prin:

- dispunerea corespunzătoare a receptoarelor radio (grupului de control radio) în raioane care să permită executarea controlului radio în bune condiţii, avându-se în vedere propagarea undelor electromagnetice şi influenţa bruiajului asupra controlului;

- folosirea unei aparaturi cu parametrii electrici corespunzători celor ai staţiilor radio care sunt controlate;

- încadrarea receptoarelor de control cu personal temeinic pregătit;

- alegerea celui mai eficace procedeu de organizare a controlului în funcţie de situaţia concretă;

- asigurarea oportună a caracteristicilor de lucru necesare receptoarelor radio de control;

- raportarea la timp a abaterilor şi luarea măsurilor pentru întreruperea imediată a lucrului în emisie al staţiilor care încalcă disciplina radio; în cazul folosirii grupului de control radio (receptoarelor radio independente) este necesară asigurarea unei legături între eşalonul care a organizat controlul radio şi grupul de control (receptoarele radio independente).

Rezultatele controlului radio se înscriu la fiecare receptor în jurnalul de lucru. Constatările staţiei radio principale se înscriu în jurnalul staţiei. Ele se raportează zilnic persoanei care a organizat controlul.

Pentru grupul de control radio, şeful grupului întocmeşte zilnic o notă în care indică frecvenţele şi indicativele staţiilor care nu au respectat disciplina radio, natura abaterilor constatate timpul când acestea au fost constatate şi eventualele măsuri care au fost luate pentru evitarea divulgării secretului lucrului mijloacelor de transmisiuni radio.

Cazurile grave de încălcare a disciplinei radio (abaterile  de la regulile de conducere în secret a trupelor, nerespectarea frecvenţelor repartizate şi a restricţiilor impuse, intrarea în legătură cu corespondenţii cunoscuţi fără a se face schimb de parole), precum şi apariţia bruiajului puternic pe anumite frecvenţe se raportează imediat pentru a se putea lua măsurile corespunzătoare.    

Categorie: Transmisiuni | Adăugat de: Codru (30.12.2012)
Vizualizări: 332 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Caută pe site

Mini-chat
 
200

Linkuri utile
 • Ministerul Apărării
 • Academia militară
 • Oastea Moldovei
 • Universitatea Tehnică a Moldovei
 • Russian Arms forum
 • Военное дело
 • Форум радиолюбителей
 • Сервер р/любителей России
 • 134 учебный полк связи

 • Copyright MyCorp © 2018
  Creatorul de site-uriuCoz